Arroyo officieel winnares presidentsverkiezingen Filipijnen

Presidente Gloria Arroyo heeft officieel de presidentsverkiezingen in de Filipijnen gewonnen. Die verkiezingen dateren van 10 mei, maar pas zondag waren alle stemmen geteld en de uitslag definitief. Arroyo is daarmee voor de volgende zes jaar president.

Dat Arroyo een tweede ambtstermijn mag bekleden is geen verrassing: het was algemeen verwacht dat ze de verkiezingen zou winnen.

Na telling van de stemmen blijkt dat Arroyo 12,905 miljoen stemmen achter haar naam kreeg, ruim 1,1 miljoen meer dan haar rivaal, filmacteur Fernando Poe Jr.

Maar de oppositie klaagt over talrijke onregelmatigheden bij de stemming. Dat het zo lang duurde voor alle stemmen geteld waren, heeft te maken met de uitgestrektheid van de eilandenarchipel, en met het feit dat heel wat Filipijnen op hun ambassade in het buitenland konden stemmen.

Arroyo zou tegen vrijdag benoemd worden voor een tweede ambtstermijn. Maar haar tegenstander Poe kan eventueel nog klacht indienen bij het Hooggerechtshof van de Filipijnen. (LAN, belga)

21/06/2004

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home