Filippijnse oppositie ‘vreest’ volksopstand bij nederlaag

MANILA De partij van de Filippijnse presidentskandidaat Fernando Poe, de belangrijkste rivaal van uittredend president Arroyo, ‘voorspelt’ dat er een volksopstand zal uitbreken als de filmster het onderspit delft bij de verkiezingen.

De presidentsverkiezingen zijn maandag al gehouden, maar het tellen van de stemmen zal naar verwachting nog enkele weken duren. In de opiniepeilingen was Arroyo licht favoriet, maar volgens de tussentijdse resultaten gaat actieheld Poe voorlopig aan kop. Beide kampen eisen de overwinning op, maar de partij van Poe beschuldigt Arroyo van fraude en voorspelt gewelddadige protesten als ze als winnaar uit de bus komt.

Het zou in elk geval niet de eerste keer zijn dat het volk een president tot aftreden dwingt met volgehouden protesten.

In ‘86 ruimde dictator Ferdinand Marcos het veld onder druk van massale betogingen en in 2001 gooide filmster Joseph Estrada voortijdig de handdoek na beschuldingen van corruptie. Het kamp van Arroyo, die Estrada opvolgde na diens vlucht, stelt dat Poe het verloop van de telling wil beïnvloeden met dreigementen.

Het leger heeft alvast laten weten dat het met «gepaste middelen» zal optreden tegen iedereen die het volk probeert op te hitsen.

De rust is overigens nog niet weergekeerd sinds de campagne, waarin negentig mensen gedood werden. In het noorden van het land werd een poltieman gedood toen gewapende mannen twee gemeentehuizen aanvielen en er de stemformulieren verbrandden. Op het zuidelijke eiland Jolo kwam een meisje van 14 om het leven en raakte een dozijn andere mensen gewond bij een bomaanslag. @ www.manilatimes.net

13/05/2004

Bron : Metro

Archief - Home