Geweld werpt schaduw over Filippijnse verkiezingen

MANILA De Filippijnen zijn naar de stembus getrokken om een nieuwe president en een nieuw parlement te kiezen.

Ondanks uitzonderlijk strenge veiligheidsmaatregelen ging het openen van de stembussen op verscheidene plaatsen met geweld gepaard. Bij schietincidenten en granaataanslagen vielen naar verluidt 16 doden.

De strijd om het presidentschap gaat tussen zittend president Gloria Macapagal Arroyo (57) en actieheld Fernando Poe junior (64). Volgens exit polls zou Arroyo een kleine overwinning behalen, maar vanwege de grote groep zwevende kiezers blijft haar verkiezing onzeker. Arroyo nam drie jaar geleden het bewind over van Joseph Estrada, ook al een filmster die moest aftreden onder druk van massale protesten. De definitieve uitslag wordt pas binnen enkele weken verwacht.

Hoewel de autoriteiten 230.000 politieagenten en soldaten hadden ingezet om de orde te bewaren, werd het begin van de verkiezingen door geweld verstoord. In een voorstad van Manila gooiden onbekenden gisterochtend een granaat naar het verkiezingskantoor van een kandidaat voor het burgemeesterschap.

Daarbij kwamen twee mensen om en raakte er een gewond. Op het zuidelijke eiland Mindanao, waar moslimstrijders voor onafhankelijkheid vechten, werden zeven kandidaat-burgemeesters doodgeschoten. Elders waren er diverse schietpartijen tussen militanten van de verschillende partijen. In totaal zijn er tijdens de campagne negentig doden gevallen. 

www.manilanews.net

11/05/2004

Bron : Metro

Archief - Home