Promomeisjes verkopen bier en verspreiden aids

BRUSSEL De Leuvense brouwer Interbrew promoot in Azië zijn bieren met controversiële ‘beer girls’. De meisjes geilen potentiële klanten op en belanden aan het eind van de avond vaak dronken met hen in bed. De promomeisjes zoeken hun toevlucht in prostitutie omdat ze met het loon van de brouwers de eindjes nauwelijks aan elkaar kunnen knopen. Een vijfde van de beer girls in Cambodja is hiv-positief.

Het maandblad Deng kaart de situatie in Cambodja in zijn recentste nummer aan. De beer girls worden in Cambodja, Vietnam, Thailand en sinds kort ook in China door alle multinationale brouwerijen ingezet. Ze werken voor een hongerloon (zowat € 40 in Cambodja), geilen mannen op in de hoop hen veel bier te verkopen en moeten zich gewillig door de klanten laten betasten. Seks hoort niet tot hun dagtaak, maar vele meisjes prostitueren zich zodat ze hun schamel loon wat kunnen spekken.

Dronken mannen vergrijpen zich ook aan de meisjes, blijkt uit getuigenissen opgetekend door onder andere de Canadese professor Ian Lubek. De prof heeft de voorbije jaren het fenomeen onderzocht.

Hij is onthutst over de onverantwoorde houding van de multinationals.

Onwetende meisjes -in vele gevallen plattelandsvrouwen- worden uitgebuit, aldus Lubek in Deng. De bierdistributeurs duwen de ‘beer girls’ het sekswerk in. De job heeft enkele meisjes al het leven gekost. Ze werden besmet met aids.

Eens ziek zette de brouwer hen zonder enige hulp op straat. Het personeelsbestand wordt dan met nieuwe, gezonde plattelandsmeisjes aangevuld.

De dodelijke ziekte aids verspreidt zich in Azië razendsnel. Volgens Lubek is een vijfde van de promomeisjes met hiv besmet. Hij stelt de internationale brouwers, zoals Interbrew, mede-verantwoordelijk voor de epidemie.

In een reactie merkt Interbrew op dat de lokale distributeurs, en niet Interbrew, de meisjes in dienst nemen. Ze krijgen een opleiding waarin ze leren tappen en waarin de gevaren van hiv aan bod komen. De bedrijven vervoeren hen van en naar hun werk. Op die manier worden aanrandingen vermeden.

Gaan ze hun boekje te buiten (lees prostitutie) dan worden ze ontslagen.

Lubek loopt niet hoog op met de maatregelen.

De meisjes gaan niet naar de lessen, of steken er nauwelijks iets van op en de beer girls ontslaan is de wereld op zijn kop zetten, aldus de prof. Hij pleit voor een eerlijk loon, zodat ze zich niet moeten prostitueren, en voor de medische zorgen die hun collega’s in het Westen wel krijgen.

http://www.beergirls.org/

http://www.fairtradebeer.com

 

07/05/2004

Bron : Metro

Archief - Home