Moderne technologie brengt privacy in gevaar

Britse tabloids hebben de hand kunnen leggen op sms'jes die stervoetballer David Beckham en zijn minnares Rebecca Loos met elkaar uitwisselden. Beckham is slachtoffer geworden van de moderne technologie, want terwijl je liefdesbrieven nog kunt verbranden, laat digitale communicatie altijd sporen na.

Experts hebben de economische schade die de scheve schaats van Beckham heeft veroorzaakt nog niet kunnen berekenen. De Britse voetballer is het gezicht van grote multinationals als Pepsi en Adidas. De ironie wil dat hij in 2002 ook Vodafone vertegenwoordigde, de telecomgigant die nog reclame maakte voor sms als een vorm voor het ideale voorspel. De sms is de populairste gsm-applicatie. Maandelijks worden er 2 miljard tekstberichtjes verstuurd.

De kracht van sms mag je niet onderschatten. Op de Filippijnen waren ze in 2001 van doorslaggevend belang bij het organiseren van demonstraties tegen de toenmalige president Joseph Estrada. Meer recent werden de kiezers in Spanje gemobiliseerd om massaal te komen stemmen.

Onwisbaar bericht

Wat velen onder ons uit het oog zijn verloren, is dat je met sms, e-mail, instant messaging en andere vormen van elektronische communicatie, je privacy op het spel zet. Een sms'je blijft niet alleen in het geheugen van de gsm van verzender en ontvanger zitten, ook tijdens het transport worden ze opgeslagen, door de gsm-operator van de verzender Ún door die van de onvanger. Een berichtje wissen, betekent dus niet dat niemand het meer kan lezen. Bij handgeschreven brieven, had je dat probleem niet. Je gooide het papier in de openhaard en klaar.

Het mobiele netwerk kan nog veel meer. Als je met een gsm rondloopt, wordt het mogelijk om tot op tien meter je exacte locatie te bepalen, want elk halfuur maakt je toestel een verbinding met een basisstation. Maar bent u in de toekomst ook bereid om uw privacy op te offeren?

(MAC)

07/04/2004

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home