Demotte neemt maatregelen tegen de vogelpest

di 03/02/04 - De overheid neemt maatregelen om vogelpest in ons land te voorkomen. Reizigers die uit landen komen waar er vogelpest is, worden op de luchthaven strenger gecontroleerd. Maar de richtlijnen zijn nog niet concreet uitgewerkt en dreigen in praktijk weinig haalbaar te zijn.

Een speciale crisiscel komt vanavond voor het eerst samen om de maatregelen uit te werken. Waarschijnlijk zullen stewardessen moeten uitkijken naar reizigers die symptomen van griep vertonen. In praktijk zal dat niet makkelijk zijn.

Bovendien landen in Zaventem geen rechtstreekse vluchten vanuit AziŽ. Het boordpersoneel zou dus bijna alle passagiers in het oog moeten houden, wat onbegonnen werk is.

Voorraad virusremmers moet groot genoeg zijn

Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) laat nagaan of er in BelgiŽ genoeg virusremmende middelen zijn, voor als mensen in ons land besmet zijn.

"De belangrijkste opdracht die ik aan de administratie heb gegeven, is om te controleren of de stocks van de antivirale geneesmiddelen voldoende groot zijn in BelgiŽ. Ons land moet over minimum 40.000 dosissen beschikken. Als het nodig is, gaan we meer dosissen produceren of uit het buitenland importeren", zei Demotte in het VRT-radionieuws.

Mensen die op reis gaan naar een land waar vogelpest is uitgebroken, laten zich best vaccineren tegen griep. Volksgezondheid raadt hen aan om in AziŽ uit de buurt van kippenkwekerijen of markten te blijven.

Het virus raast nog steeds voort in AziŽ

In Thailand is opnieuw een kind overleden aan de gevolgen van vogelgriep. Het jongetje van vier had een zware longontsteking. Dat brengt het totale aantal doden op dertien. In 29 van de 76 Thaise provincies wordt al het gevogelte
vernietigd. Gisteren zijn twee mensen gestorven aan de gevolgen van vogelpest.

Ook is gisteren in China een nieuwe haard van vogelpest ontdekt, in een provincie die 2.000 kilometer ver ligt van de streek waar de eerste gevallen gemeld waren.

03/02/2004

Bron : VRT Nieuws

Archief - Home