AziŽ vreest nieuwe SARS-epidemie

Vrees voor een nieuwe SARS-epidemie heeft verschillende Aziatische landen genoopt maatregelen te nemen om verspreiding van de besmettelijke longziekte tegen te gaan. In de Chinese provincie Guangdong, waar de oorsprong van de ziekte zou liggen, werd dinsdag een begin gemaakt met het doden van duizenden civetkatten. Voor komende zaterdag willen de autoriteiten in Guangdong alle civetkatten hebben afgemaakt. De dieren, die als een delicatesse gelden, zouden SARS kunnen verspreiden.

De Hongkongse autoriteiten laten elke bezoeker uit Guangdong controleren op de symptomen van SARS. Rusland heeft zijn grenswachten opdracht gegeven extra goed op te letten op Chinezen die het land willen binnengaan. Russische artsen hebben extra voorlichting over SARS gekregen die hen moet helpen snel een diagnose te stellen.

De Chinese autoriteiten en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelden maandag vast dat een 32-jarige Chinees die in december ziek werd met SARS is besmet. Hij is de eerste SARS-patiŽnt sinds zomer vorig jaar. De man is inmiddels volledig hersteld en mag donderdag uit het ziekenhuis naar huis, meldde het staatspersbureau Xinhua dinsdag.

Achtendertig mensen die mogelijk in aanraking zijn geweest met een Filipijnse vrouw die de symptomen van SARS vertoont, zijn in quarantaine gesteld. Ze mogen hun huis voorlopig niet uit, meldde de gezondheidsdienst van de Filipijnen. De 42-jarige vrouw werd in december ziek na een bezoekje aan Hongkong. Woensdag of donderdag wordt de uitslag verwacht van het bloedonderzoek dat moet uitwijzen of ze inderdaad is besmet. Ook haar man heeft de ziekte mogelijk opgelopen. Van de mensen die in quarantaine zijn gesteld, onder wie de drie kinderen van het echtpaar, vertoont er vooralsnog niet een de symptomen van de longziekte, die lijken op die van een stevige griep. Volgens de WHO is de kans klein dat de vrouw daadwerkelijk is besmet.

Een jaar geleden heerste SARS in delen van Zuidoost-AziŽ en in Canada. Wereldwijd bezweken 774 mensen aan de ziekte en raakten duizenden mensen besmet.

06/01/2003

Bron : Het Belang van Limburg

Archief - Home