Nieuwjaar overal ter wereld uitbundig gevierd

Het jaar 2004 is in heel de wereld uitbundig ingezet met spectaculair vuurwerk en massaal bijgewoonde feesten. Bijna overal - op de foto zie je feestvierders in Edinburgh - verliepen de feestelijkheden zonder noemenswaardige incidenten. Uitzondering daarop waren ondermeer de Filipijnen, Bagdad en het Indonesische Atjeh waar branden en bomaanslagen tientallen dodelijke slachtoffers hebben gemaakt.
 
In eigen land deden zich geen moeilijkheden voor. Wel zijn tijdens de Nieuwjaarsnacht in Brussel in totaal 32 personen administratief voorgeleid, hoofdzakelijk voor het verstoren van de openbare orde.
 
Het nieuwe jaar in de Filipijnse stad Lucena begon tragisch doordat vuurwerk een markt in lichterlaaie zette, wat aan achttien mensen het leven kostte. In heel de Filipijnen vielen honderden gewonden bij het afsteken van defect vuurwerk en het leegschieten van pistolen.
 
Een aanslag met een bomauto op oudejaarsavond tegen een restaurant in het centrum van Bagdad, heeft vijf mensen gedood en 24 anderen gewond, aldus een nieuwe balans donderdag van de woordvoerder van Binnenlandse Zaken.
 
Een bomaanslag op een druk marktplein in Atjeh heeft woensdagavond tien mensen het leven gekost. Op het plein in de stad Pereulak was een nieuwjaarsfeest aan de gang toen de zware bom afging, vlakbij het podium waarop een band stond te spelen. De meeste doden waren kinderen.
 
Bijna een miljoen mensen woonden op Times Square in New York het traditionele aftellen naar Nieuwjaar bij. Het feest ging niet alleen met veel confetti gepaard, maar ook met extreme veiligheidsmaatregelen vanwege de verhoogde alertheid op terreuraanslagen. Helikopters patrouilleerden door de lucht en op de daken hielden scherpschutters alles in de gaten. Het luchtruim boven New York en Las Vegas was alleen opengesteld voor enkele lijnvluchten.
 
Op de Champs-Elysées in Parijs trotseerden 450.000 mensen de bittere kou om de overgang van oud naar nieuw te vieren. In de Duitse hoofdstad Berlijn kwamen een miljoen mensen kijken naar het vuurwerk bij de Brandenburger Tor.
 
De Britse stad Liverpool annuleerde alle officiële vieringen omdat er zeer slecht weer was voorspeld. Het vuurwerk is er uitgesteld tot vrijdag. In Londen was het weer geen spelbreker en duizenden mensen genoten aan de oever van de Thames van een kort, maar hevig vuurwerk.
 
Paus Johannes Paulus II deed donderdag nogmaals een oproep voor vrede in het Midden-Oosten en Afrika. In de mis die hij voordroeg in de Sint-Pietersbasiliek drong hij aan op de vorming van een nieuwe wereldorde, gebaseerd op respect voor de menselijke waardigheid en gelijkheid tussen landen.

01/01/2004

Bron : Het Belang van Limburg

Archief - Home