Lichterveldenaar stuurt Filippijnse kinderen naar school

LICHTERVELDE - Voor de tweede keer op rij organiseert de Lichterveldse vzw Cadaatan op zondag 23 november vanaf 12 uur een winterbarbecue in zaal De Kouter in Kortemark. Met de opbrengst van de barbecue hoopt organisator Luc Waeyaert (50) de kinderen in Lambusan en Cadaatan in de Filippijnen naar school te kunnen sturen.

,,Terwijl sommige Vlaamse kinderen alles in het werk stellen om te kunnen spijbelen, is het op de Filippijnen een eer en een verlangen om naar school te mogen gaan'', aldus Luc Waeyaert.

,,De gemeente Lambusan en de wijk Cadaatan zijn gelegen in het noordelijk deel van het paradijselijk eiland Cebu. Zowel de kinderen van Lambusan als die van Cadaatan lopen school in de Lambusan Elementary School. De onderwijssituatie ter plaatse is schrijnend. De meeste kinderen zwerven godganse dagen op straat rond, omdat hun ouders het geld niet hebben om potloden en schriften te kopen. Hier hopen we verandering in te brengen. De wijkverantwoordelijke, die voor dit project zijn medewerking heeft verleend, kijkt er nauwgezet op toe dat die kinderen effectief schoollopen.''

Zo heeft de vzw er onder meer voor gezorgd dat ieder kind 's middags te eten krijgt.

De Lichterveldenaar vervolgt: ,,Bovendien hebben we 400 schooltassen aangekocht, boeken, schriften, pennen en potloden. In juli hebben we een speelterrein laten aanleggen, zodat de kinderen 's middags kunnen spelen in plaats van stenen werpen. Zowel voor de school als voor het Medical Health Centre hebben we medicijnen aangekocht. De vzw is trots in een relatief korte periode een mooi resultaat te hebben geboekt.''

Container
Luc Waeyaert vatte door zijn Filippijnse vrouw Cecilia Cortuna het idee op om de allerarmsten in Lambusan en Cadaatan een duwtje in de rug te geven. Toen hij met zijn vrouw naar de Filippijnen trok, besloot hij de handen uit de mouwen te steken. Hij voelde zich diep geschokt toen hij in de buurt van zijn schoonouders een kindje op straat van honger en ziekte zag omkomen.

Zijn oorspronkelijke bedoeling was om een container hulpgoederen naar ginder te sturen. Na 2 jaar inzamelen liet de Filippijnse ambassade hem koudweg weten dat het bij wet verboden is een container tweedehandskledij te verschepen.

21/11/2003

Bron : Het Nieuwsblad

Archief - Home