Mogelijk sporen van biologische wapens in Filipijnen

Filipijnse veiligheidstroepen hebben bij een operatie zondag tegen de islamitische terreurbeweging Jamaah Islamiyah (JI) sporen gevonden die mogelijk wijzen op biologische wapens. Dat heeft een hoge militaire verantwoordelijke maandag gezegd.
De Filipijnse veiligheidstroepen hielden zondag een zoektocht in Cotabato in het zuiden van het land. In een appartement werden mogelijk resten gevonden van chemische producten die het tetanosvirus bevatten en een handboek voor biologische terreuraanslagen, zei luitenant-generaal Rodolfo Garcia aan de Filipijnse televisie.

Acht personen, Filipijnen en buitenlanders, zijn tijdens de raid kunnen vluchten, voegde hij er aan toe zonder details te geven. De gevonden sporen worden momenteel onderzocht door experts van de politie. Garcia merkte op dat er geen grote hoeveelheden waren gevonden.
Het doorzochte appartement zou als basis hebben gediend voor de terreurbeweging. Er werd materiaal gevonden die kan dienen voor de aanmaak van bommen.

De voornamelijk Indonesische terreurbeweging Jamaah Islamiyah wordt ervan verdacht achter de dubbele aanslag te zitten in oktober 2002 op een discotheek op het Indonesische eiland Bali waarbij 202 mensen stierven. Waarnemers denken dat leden van de JI hun toevlucht hebben gezocht bij islamitische rebellen in het zuiden van de Filipijnen.

20/10/2003

Bron : Het Belang van Limburg

Archief - Home