Dit jaar al meer journalisten gedood dan in heel 2002

Dit jaar zijn wereldwijd 51 journalisten bij het uitvoeren van hun werk of vanwege hun werk om het leven gekomen, vijf meer dan er in heel 2002 zijn omgekomen. Dat heeft het in Parijs gevestigde Wereldverbond van Kranten woensdag bekendgemaakt.
Bijna eenderde van de dit jaar omgekomen journalisten stierf volgens het verbond in de oorlog in Irak of de nasleep daarvan. Ook Colombia, waar zeven verslaggevers het leven lieten, en de Filipijnen, waar zes doden vielen, blijven "uiterst gevaarlijke plaatsen voor journalisten", aldus het verbond.

"Het aantal doden is ontstellend en onderstreept nog maar eens dat overheden en persorganisaties meer moeten doen ter bescherming van journalisten, waar zij dan ook hun functie ter informatie van het publiek uitoefenen", zei Timothy Balding, de directeur van het verbond, waarbij wereldwijd 18.000 kranten zijn aangesloten. "Ooit gingen journalisten naar het front, nu leven ze er. Moderne technologie heeft het mogelijk gemaakt om rechtstreeks vanuit de gevarenzone verslag te doen", voegde Balding daaraan toe. "Daardoor verkeren meer journalisten voor langere tijd in de vuurlinie."

16/10/2003

Bron : Gazet van Antwerpen

Archief - Home