MSN sluit alle chatruimtes

BRUSSEL -- MSN.be, de populairste website in BelgiŽ, sluit op 14 oktober de chatkanalen op de site. Ook in de andere Europese landen, in het Midden-Oosten en in Afrika stopt Microsoft, de eigenaar van MSN.be, met het aanbieden van chatkanalen. Microsoft neemt deze drastische maatregel omdat het onmogelijk blijkt om de chatruimtes voldoende te beveiligen tegen pedofielen, reclame voor sites met aanstootgevende inhoud en spam.

,,We hebben alle technologische middelen geprobeerd en ook vrijwilligers ingeschakeld om de chatruimtes veilig te houden'', zegt MSN.be-directeur Marc Bresseel. ,,Maar het is vechten tegen de bierkaai. Daarom hebben we als marktleider besloten om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen en de chatfunctie uit ons aanbod van diensten te halen. Ook al zal ons dat ongetwijfeld heel wat bezoekers kosten.''

In chat rooms communiceren internetgebruikers via korte, meestal slordig ingetikte zinnetjes over de meest uiteenlopende onderwerpen, ingedeeld in zogenaamde kanalen. Aanvankelijk moest men er aparte software voor installeren, maar tegenwoordig verloopt het chatverkeer vooral via gespecialiseerde sites of grote portaalsites, waar men bijvoorbeeld ook terecht kan voor e-mail, nieuws, het weerbericht of spelletjes.

MSN.be is de meest populaire website in BelgiŽ met ongeveer 340.000 bezoekers per week. Daarvan komen er dagelijks ongeveer 20 Š 25.000 voor de chatruimtes. Per maand vinden zowat 300.000 Belgische internetgebruikers hun weg naar MSN Chat.

Microsoft kondigt de beslissing om de chatkanalen af te sluiten pas vandaag officieel aan. Het is dus nog niet bekend of ook andere chatproviders het voorbeeld zullen volgen.

24/09/2003

Bron : De Standaard

Archief - Home