De Filippijnen in de top vijf van de landenlijst over terrorisme

Colombia, IsraŽl, Pakistan, de Verenigde Staten en de Filipijnen zijn, in aflopende volgorde, de vijf landen die de meeste kans maken de komende twaalf maanden het slachtoffer te worden van een terroristische aanslag. Dat zegt het in Londen gevestigde World Markets Research Center, dat maandag een lijst publiceert waarop 186 landen worden vermeld.

Het doel van de lijst is aan te geven hoe groot het risico voor de landen is, zegt Guy Dunn, de samensteller van de lijst. De risicofactor omvat ook de buitenlandse belangen van de landen, aldus Dunn, die vijf criteria gebruikte: motivatie van terroristen, aanwezigheid van terroristische cellen, omvang en frequentie van eerdere aanslagen, efficiŽntie van terroristen en preventieve maatregelen, oftewel het aantal aanslagen dat de landen hebben voorkomen.

Dunn acht een nieuwe aanslag in de VS, zoals die van 11 september, "hoogst waarschijnlijk". Hij wijst er op dat er in de VS vermoedelijk weliswaar minder cellen actief zijn dan in West-Europa, maar voegt hier aan toe dat door het Amerikaanse militaire optreden in Afghanistan en Irak de anti-Amerikaanse gevoelens wereldwijd sterk zijn toegenomen.

De landen op de plaatsen zes tot en met negen zijn achtereenvolgens Afghanistan, IndonesiŽ, Irak en IndonesiŽ. Sri Lanka en het Verenigd Koninkrijk delen de tiende plaats. Noord-Korea komt op de 186ste plaats, omdat de repressie van de regering in Pyongyang ieder verzet uitsluit. IJsland komt op 185, Andorra, Wit-Rusland, Liechtenstein en SloveniŽ delen samen de plaatsen 181 tot en met 184.

18/08/2003

Bron : De Gazet van Antwerpen

Archief - Home