Verdronken KAJ-leden: "Tragisch ongeval"
 

De verdrinking van de twee Limburgse KAJ-leden Kelly Smets (20) uit Sint-Truiden en India Carreras (22) uit Heusden-zolder was een tragisch ongeval dat niet te voorzien was en waaraan niemand schuld treft. Dat zei KAJ-woordvoerder Bart Bynens maandag op een druk bijgewoonde persconferentie in het ACW-gebouw in Hasselt. De KAJ-leiding gaf maandag ook meer uitleg over de precieze omstandigheden waarin het ongeval zich voordeed en stelde dat buitenlandse zaken inmiddels bevestigd heeft dat de gevonden lichamen die van Smets en Carreras waren. De lichamen van de twee meisjes werden het afgelopen weekend aangetroffen door duikers in de Filipijnse rivier Agno. Daar waren de twee meisjes woensdagnamiddag tijdens een werkbezoek aan de plaatselijke boerenbevolking een aantal warmwaterbronnen gaan bezoeken. Smets en Carreras begaven zich vervolgens met een groepje van vijf in de rivier op zo'n 200 kilometer van Manilla. Ze wilden zich naar een rotsig eilandje in de rivier begeven en omdat het water licht kabbelde, hadden ze de indruk dat het water ondiep was.

"Plotseling kwamen ze in diep water terecht en werden omwille van de sterke onderstroom meegesleurd. "De overige leden van de groep zijn onmiddellijk naar hen op zoek gegaan, maar op dat ogenblik waren ze al niet meer te bespeuren. Afgelopen weekend werden ze door duikers 20 kilometer verder stromafwaarts ontdekt", aldus Dirk Coninckx van KAJ-nationaal. Coninckx benadrukte dat ondanks de waarschuwingen die de meisjes van enkele dorpelingen over de verraderlijke onderstroom van de rivier Agno hadden gekregen, ze geen enkele schuld treft. "Ze zijn nooit verder in het water gegaan dan tot op dijhoogte. Het was niet te voorzien dat ze plotseling in diep water zouden terechtkomen. Ook bij ons aan de Noordzee verdrinken elk jaar mensen door een spijtige samenloop van omstandigheden", aldus nog Conickx. Op vraag van de families zullen de lichamen van de twee meisjes zo snel mogelijk naar België gerepatrieerd worden. KAJ neemt daartoe momenteel de nodige stappen.

De KAJ-leiding ziet voorlopig ook geen reden om de inleefreizen in de toekomst niet meer te laten doorgaan of om de controle tijdens dergelijke reizen op te drijven. "Hoe kan je strenger optreden tegen een tragisch ongeval?", zei Bynens nog. Frans Clijmans, de vader van één van de KAJ-leden die vanmorgen van Schiphol naar Hasselt werden overgebracht onder leiding van KAJ, drukte zijn oprechte dank aan de KAJ-leiding uit omwille van de permanente en professionele begeleiding. "Het incident heeft diepe sporen nagelaten. Ondanks alles is het moreel binnen de groep hoog gebleven. Ik hoop ook van harte dat dergelijke projecten in de toekomst zullen kunnen blijven plaatsvinden en dat onze kinderen hier aan zullen blijven participeren", luidde het.

KAJ heeft twee rouwregisters geopend waar iedereen terecht kan om zijn medeleven om het verlies van de twee meisjes te betuigen. Eentje bevindt zich op de website van KAJ : www.kaj.be en een ander in het ACW-gebouw tegenover het stationsgebouw in Hasselt.

04/08/2003

Bron : Het Belang van Limburg

Archief -Home