Filipijnse militairen willen zich overgeven
 

ma 28/07/03 - De Filipijse politie heeft een medewerker van de vroegere president Joseph Estrada gearresteerd in verband met de opstand in het weekend van een groep militairen. Zijn huis ligt in de buurt waar de 300 opstandige soldaten zich verschanst hadden in de hoofstad Manilla. Ze eisten het ontslag van president Gloria Arroyo.

In het huis zijn er wapens, munitie en rode armbanden gevonden, die de militairen droegen.

De opstandelingen beschuldigen president Gloria Arroyo van corruptie en samenzwering met de radicale moslimrebellen. Het ziet er nu naar uit dat zij steun kregen uit politieke kringen.

Het gonste al een week van de geruchten op de Filipijnen dat er een staatsgreep tegen president Arroyo in de maak was. Zondagochtend bezetten gewapende mannen een winkelcentrum in het financiŽle district van de hoofdstad Manilla. Ze plaatsten explosieven in winkels en op een parkeerterrein.

Gisterenavond laat keerden de opstandige militairen naar hun kazernes terug. Ze ontkennen zelf dat ze probeerden om op deze manier een poging tot staatsgreep op gang te brengen.

Muiters willen "de gevolgen van hun daden op zich nemen"

Na een opstand van 19 uur besloten de opstandige soldaten zich over te geven. Gewezen stafchef Roy Cimatu, die het overleg met de soldaten leidde, zegt dat de muiters bereid zijn "de gevolgen van hun daden op zich te nemen" en zich neer te leggen bij de militaire rechtspraak.

Eerder riep president Gloria Arroyo de staat van beleg uit. Hierdoor krijgt ze extra bevoegdheden om de revolte van ontevreden militairen de kop in te drukken.

De opstandige Filipijnse militairen noemen zichzelf de "groep Magdalo". Daarmee verwijzen ze naar een groep die in de 19e eeuw de aanwezigheid van de Spanjaarden op de eilandengroep bestreden.

28/07/2003

Bron : www.vrtnieuws.net

Archief -Home