Arroyo nu president van Filippijnen

Estrada verlaat paleis

Arroyo nu president van Filippijnen

Door onze correspondent ROBERT GIEBELS
MANILA, 22 JAN. De 53-jarige econome Gloria Macapagal Arroyo is afgelopen zaterdag beŽdigd als nieuwe president van de Filippijnen.

Hoewel haar voorganger, Joseph Estrada, vooralsnog weigert formeel af te treden, kon de inauguratie van Arroyo doorgaan nadat het Filippijnse Hooggerechtshof op grond van een grondwetsbepaling de functie van het presidentschap vacant had verklaard. Estrada noemde de installatie van Arroyo "ongrondwettelijk" maar besloot kort daarna het presidentiŽle paleis te verlaten en naar zijn huis in een voorstad van de Filippijnse hoofdstad Manila te gaan.

'Burger Estrada', zoals de media hem inmiddels aanduiden, gaf aan overmorgen zijn handtekening te zetten onder zijn ontslagbrief. "Ik wil geen factor zijn in het genezingsproces van onze natie", verklaarde de ex-acteur.

De uitgangspunten voor dat proces werden door de nieuwe president Arroyo ontvouwd nadat ze was beŽdigd bij het EDSA-monument, de plek van waaruit nu Estrada en in 1986 dictator Marcos door volksopstanden tot aftreden werden gedwongen. Met een impliciete verwijzing naar Estrada kondigde Arroyo aan een leider te zijn waar het volk een voorbeeld aan kan nemen. De morele standaard in de politiek moet volgens haar omhoog en daarvoor is het nodig dat programma's in plaats van personen doorslaggevend zijn.

Waar haar voorganger er een uitgebreide groep van drink- en gokvrienden op na hield die voortdurend intervenieerde in zijn beleid, wil Arroyo ook mensen in haar kabinet benoemen die ze niet kent. Hetzelfde recept, dat de schijn van vriendjespolitiek moet wegnemen, hanteerde haar vader die in de jaren zestig president was.

De doctor in de economie legde in haar inaugurele rede veel nadruk op economisch herstel. "Zoals het Goede Boek zegt: er is een tijd voor genezing en er is een tijd om te bouwen. Laat ons een gebouw oprichten van vrede, vooruitgang en economische stabiliteit". Ze beloofde binnen tien jaar een eind te maken aan de armoede.

08/03/2004

Bron : NRC Handelsblad

Archief - Home