Machtswisseling in de Filippijnen

President Estrada treedt af

Door onze correspondent ROBERT GIEBELS
MANILA, 20 JAN. De Filippijnse president Joseph Estrada is zaterdagochtend afgetreden. Dat heeft een lokaal radiostation gemeld. Daarmee is de weg vrij voor de beŽdiging van vice-president Gloria Macapagal-Arroyo tot zijn opvolger.

Estrada's presidentiŽle paleis werd zaterdagochtend vroeg belegerd door tienduizenden demonstranten. Een reusachtig gejuich ging op toen het nieuws over het aftreden van Estrada bekend werd. Zijn beoogde opvolger, vice-president Arroye had al eerder gezegd dat ze de feitelijke controle heeft in het land. Zij zei dat zij zich zaterdag zou laten beŽdigen tot nieuwe president. Met het vertrek van Estrada zijn daarvoor de laatste "constitutionele problemen" uit de weg geruimd.

Bij het krieken van de dag trok een menigte, begeleid door de politie, naar het paleis om de eis voor onmiddellijk en onvoorwaardelijk aftreden kracht bij te zetten. De demonstranten posteerden zich voor het paleis en eisten het aftreden van Estrada. De spanning liep op. Op sommige plaatsen braken gevechten uit tussen voor- en tegenstanders van de van corruptie beschuldigde Estrada. De politie greep onmiddellijk in en loste enkele waarschuwingsschoten. De steun voor Estrada, die zich schuil hield in het Malacanang-paleis, ging vrijdag definitief verloren toen leger, politie en vrijwel zijn voltallige kabinet zich aan de kant van de oppositie schaarden. Vice-president Arroyo, die zich heeft opgeworpen als oppositieleidster, is de dochter van de vroegere Filippijnse president Macapagal, die in 1966 in verkiezingen werd verslagen door de latere dictator Ferdinand Marcos.

Arroya heeft samen met de vertrekkende Amerikaanse president Bill Clinton gestudeerd aan de Georgetown University in Washington. De financiŽle markten steunen de aanstaande machtswisseling. De Filippijnse peso liet een opmerkelijk herstel zien. Donderdag kreeg men 55 peso's voor een Amerikaanse dollar, zaterdag 47. Nadat het leger zich van hem had afgekeerd, kwam Estrada vrijdag met voorstellen die er alle op gericht leken hem een veilige aftocht te waarborgen. Tegen Estrada loopt nog altijd een afzettingsproces. Dat is de reden dat Estrada gevraagd heeft om amnestie als voorwaarde voor zijn aftreden. Arroyo weigerde op die eis in te gaan. Medewerkers van Estrada lieten daarop weten dat hij bereid is over vijf dagen af te treden. Ook dit voorstel werd afgewezen door de oppositie. Estrada was zaterdagochtend nagenoeg in z'n eentje achtergebleven in zijn paleis, nadat zijn familie het land had verlaten, vermoedelijk richting de Verenigde Staten. Zijn geestelijke adviseur herhaalde zaterdagochtend dat de president wil aftreden, maar hij liet in het midden wanneer.

20/01/2001

Bron : NRC Handelsblad

Archief - Home