Leger Filippijnen laat Estrada vallen

President wil aftocht via verkiezingen

Leger Filippijnen laat Estrada vallen

Door onze correspondent ROBERT GIEBELS
MANILA, 19 JAN. De top van het Filippijnse leger heeft van morgen de steun voor president Joseph Estrada ingetrokken. Opperbevelhebber Angelo Reyes verklaarde dat het leger, bestaande uit 130.000 man, voortaan onder commando staat van vice-president Gloria Macapagal-Arroyo.

Daarmee is de belangrijkste steunpilaar voor Estrada weggevallen. In een reactie op het besluit stelde Estrada in een televisietoespraak voor vervroegde presidentsverkiezingen te houden. Maar Macapagal-Arroyo heeft dat voorstel onmiddellijk verworpen.

De toespraak van Estrada wordt in de Filippijnen opgevat als de laatste stuiptrekkingen van zijn presidentschap. Estrada had al laten weten zelf niet aan de verkiezingen te zullen meedoen. "Als het land meent dat een ander onze gewonde natie in een betere economische toestand kan brengen, zal ik dat accepteren", zei de president.

De woordvoerder van Macapagal-Arroyo zei in een reactie dat Estrada "absoluut niet in de positie is om het met de oppositie op een akkoordje te gooien". Volgens hem en vele militairen en zakenlieden die op het voorstel reageerden is Estrada's handreiking "ongrondwettelijk".

Hoewel het voorstel van Estrada feitelijk betekent dat hij uit beeld verdwijnt, willen demonstranten, leger, zakenwereld en media niets anders dan het onmiddellijke opstappen van de president. Estrada deed enkele maanden geleden een vergelijkbaar voorstel. Ook toen werd het als ongrondwettelijk terzijde geschoven.

In de persconferentie waarin het leger zijn steun voor Estrada opzegde, verklaarde de minister van Defensie, Mercado, zijn ontslag te hebben aangeboden. Ook de ministers van Onderwijs, Toerisme en Sociale Zaken zijn opgestapt. Verwacht wordt dat de rest van het kabinet snel zal volgen.

Tegelijkertijd worden in de Filippijnse hoofdstad Manila de geruchten steeds hardnekkiger dat de president op het punt staat het land te verlaten. Vliegtuigen van de luchtmacht zouden klaar staan om Estrada en zijn familie naar het buitenland te brengen. De berichten zijn gebaseerd op geruchten die zich in Manila snel verspreiden via tekstberichten op mobiele telefoons.

De ontwikkelingen van vandaag zijn een direct gevolg van de 'virtuele vrijspraak' van Estrada dinsdagavond. Toen besloot de Senaat met elf stemmen tegen tien dat voor Estrada belastende documenten niet openbaar zouden worden gemaakt. Na het daaropvolgende protest besloot het leger Estrada te laten vallen. Daardoor lijkt een gewelddadige confrontatie van voor- en tegenstanderste worden voorkomen.

Vandaag botste een anti-Estrada-demonstratie op een pro-Estrada- betoging. De politie kwam snel tussenbeide.

19/01/2001

Bron : NRC Handelsblad

Archief - Home