Filippijnen eisen vertrek president

Door onze correspondent
SINGAPORE, 17 JAN. Duizenden demonstranten zijn vandaag in de Filippijnse hoofdstad Manila de straat opgegaan om het aftreden van president Estrada te eisen. Het protest komt na een stemming in de Senaat, die er zo goed als zeker voor zorgt dat Estrada wordt vrijgesproken van corruptie, knoeierij en het schenden van de grondwet.

Estrada verklaarde opgelucht te zijn na de voor hem uiterst gunstige stemming tijdens de chaotische 23ste zittingsdag van de Senaat, die sinds 7 december fungeert als rechtbank in het afzettingsproces tegen Estrada. De Senaat stemde gisteren met elf tegen tien stemmen tegen de openbaarmaking van documenten die voor Estrada zeer belastend zouden zijn. Daarop boden alle aanklagers hun ontslag aan en stapte ook de voorzitter van de Senaat op. Ze menen dat voortzetting van het proces zinloos is, nu blijkt dat Estrada kan rekenen op de steun van elf senatoren. De president heeft aan de steun van acht senatoren genoeg om vrijgesproken te worden van de beschuldiging dat hij onder meer belastinggeld en de opbrengst van een illegale bingo in eigen zak heeft gestoken. Volgens de leider van de aanklagers, Joker Arroyo, betekent de stemming van gisteren een "virtuele vrijspraak" van Estrada. Een deel van de Filippijnse bevolking bleek dat gisteravond ook zo te ervaren en trok massaal de straat op. Ze kwamen samen bij de zogenoemde EDSA-gedenkplaats. Deze plek aan de Epifanio De los Santos Avenue was in 1986 het verzamelpunt van de volksopstand die leidde tot de afzetting van dictator Ferdinand Marcos. Tijdens de bijeenkomst gisteravond riepen vice-president Gloria Macapagal Arroyo, oud-president Corazon Aquino en kerkelijk leider kardinaal Jaime Sin op tot 'Volksopstand nummer twee'.

Onduidelijk is of het proces tegen Estrada kan worden voortgezet en of de opgestapte aanklagers - elf leden van het Huis van Afgevaardigden - kunnen worden vervangen. Even onduidelijk is wat er op straat zal gebeuren. De 'People Power II' onder leiding van Arroyo, Aquino en Sin kan rekenen op de steun van zeer uiteenlopende partijen en organisaties, maar de arme meerderheid van het land schaart zich vooralsnog achter Estrada.

17/01/2001

Bron : NRC Handelsblad

Archief - Home