Kerstmis in de Filippijnen

Kerstmis in de Filippijnen

De Filippijnen zijn als enige Aziatische natie waar het Katholicisme beoefend wordt door het merendeel van de bevolking.  De kerstvieringen beginnen zo'n 9 dagen voor Kerstdag zelf.  Deze vieringen zijn gekend onder de naam Misa de Gallo.  Gedurende de vieringen wordt de geboorte van Christus voorgelezen uit de bijbel.

De Panunuluyan pageant wordt elke avond gehouden.  Er wordt ieder jaar een koppel gekozen om die Maria en Jozef uitbeelden op hun zoektocht naar een geschikt onderkomen.

Op kerstdag zelf wordt op elk uur van de dag een mis gehouden zodat iedereen de mogelijkheid heeft om deze religieuze hoofddag te vieren zoals het hoort.  De religieuze diensten omvatten pastore, een toneelstuk gebaseerd op de legende van de geboorte van Jezus.  De pastore eindigt met de ster die van die langs een touw naar beneden glijdt over het gehele toneelstuk.

De kerstvieringen zijn over de jaren geŽvolueerd van gebruiken afkomstig van de diverse stammen (tribal customs) met diverse invloeden van buitenaf.  Cumbancheros die serenades zingen, kuierende minstrelen en het gezang van Maligayang Pasko op de tonen van Happy Birthday.

Top of page

© 2006 users.pandora.be/pinoy-pinay, All rights reserved

 

19/12/2006