Battle of Mactan

De Slag om Mactan (Battle of Mactan) werd uitgevochten in de Filippijnen op 27 april 1521.  De troepen van het stamhoofd Lapu-Lapu versloegen de Spanjaarden onder leiding van Ferdinand Magellan.  Magellan kwam om tijdens de veldslag.

Achtergrond

Voor de Spaanse koloniale periode werd het archipel van Zuidoost AziŽ beÔnvloed door de handelaars van Hindoe-Malayan zoals van het Majapahit Rijk, welke gedreven waren door de Islamitische veroveringen van de Sultans van Malacca.  Zij werden bekeerd tot de Islam van het HindoeÔsme in 1414. Ook Borneo roerde mee in de pap.  De laatste Hindoe koning van het Majapahit Rijk trok zich terug op Bali om hun cultuur te handhaven in 1500.  In de archipel dat de Filippijnen werd, werden de beeldjes van de Hindoe goden werden zorgvuldig verstopt om hun vernietiging tegen te gaan van een religie dat alle heiligenbeelden vernietigd.  Een van de beeldjes werd terug gevonden in Mindanao in 1917 en bevindt zich nu in her Field Museum of Natural History in Chicago.  Het dateert waarschijnlijk van de 13de ŗ begin 14de eeuw.  Een ander gouden artefact, gevonden op het eiland Palawan, is de Guarda, en phoenix, de berg van Vishnu.

Destijds hadden de Portugezen een manier gevonden om de Moslim rijken die de handelsroutes in handen hadden te omzeilen.  Langs die handelsroutes over land werden de kruiden uit Zuidoost AziŽ verhandeld.  Van daar rond de Kaap de Goede Hoop in Afrika door de Indische oceaan tot aan het Spice-eiland.

In die periode bewaarden de Portugezen hun kaarten zorgvuldig en ze werden angstvallig bewaakt.  Geografie stond toen synoniem voor macht.  De kaarten waren een echt staatsgeheim.

Op 20 jarige leeftijd werd Magellan gestationeerd op Goa in IndiŽ voor een militaire  training.  Hij ontdekte al snel dat geografie de sleutel was tot de rijkdom in Zuidoost AziŽ, de sleutel tot de macht.  Na een reis naar het gebied nam hij een Malay, genaamd Enrique, wie hij zou gebruiken als tolk gedurende zijn reis rond de wereld.  Eigenlijk werd Enrique ontvoerd van zijn vaderland, kwam door de Sumatran slavendrijvers op de slavenmarkt, hij werd naar Malacca gebracht en later werd hij gedoopt.

De komst van de Spanjaarden

Na de aankomst van Magellan op het eiland Homonhon op 16 maart 1521, sprak hij met Rajah Calambu van Limasawa, die hem naar Cebu zal begeleiden op 7 april.  Met de hulp van Magellans vertaler Enrique werd Rajah Humabon van Cebu een bondgenoot.  De Rajah Humabon was enorm onder de indruk van 12 kanonnen en de 50 kruisbogen van Magellan dat hij hem vroeg om Lapu-Lapu van Mactan te imponeren.

De Spaanse nederlaag

Volgens de notaís van Antonio Pigafetta zette Magellan 48 bewapende mannen in met kruisbogen en geweren. Minder dan de helft van zijn manschappen.  Maar kon niet aan wal gaan in Mactan.

Terwijl zijn manschappen aan het terugtrekken waren werd Magellan omsingeld door krijgers.  8 andere bemanningsleden kwamen om, ze dienden door de branding te gaan om in te schepen.  Bij hun terugkeer in Sevilla, Spanje, Pigafetta schreef in de boeken dat Lapu-Lapu over minstens 1500 krijgers beschikte.

Geschiedkundigen betwisten de juistheid van dat aantal en denken dat het enorm overdreven is.  De bondgenoot van Magellan, Rajah Humabon nam volgens Pigafetta totaal geen deel aan de aanval maar stond gade te slaan van op een veilige afstand.  Volgens Pigafetta zou Magellan gewond te zijn in het been door een giftige pijl of lans.  Tot op heden is er geen enkele andere bron van informatie over deze slag.  Dus niemand kent het echte verhaal, wat er gebeurde of hoe de zwaar bewapende Spanjaarden door de krijgers van Laou-lapu verslagen werden.

Top of page

© 2004 users.pandora.be/pinoy-pinay, All rights reserved

 

17/09/2004