De geschiedenis van de Filippijnse vlag.

 

 

De eerte KKK vlag (1892).  De drie grote "KKK"'s staan centraal geschikt op een rode doek, "kundiman".  De rode kleur symboliseert de moed van de Katipurenos wie in de strijd hun bloed vergoten en klaar stonden om hun leven te geven voor de vrijheid.  

Ze werd samengesteld door Benita Rodrigez met de hulp van Gregoria de Jesus, de echtgenote van Bonifacio.  

Er is geen geval verwantschap met de Klu Klux Klan !

 

Katipunan One-K Flag. Op sommige plaatsen werd enkel de vlag met één grote "K" gebruikt.

 

De tweede Katipunan vlag (1892).  Een variant van de eerste hierboven afgebeelde vlag, gebruikt door een aantal leden van de vrijheidsbeweging.

 

 

De persoonlijke vlag van Andres Bonifacio (1892).  Een rode vlag met de letters KKK onder een zon met multiple stralen.  Deze vlag werd gebruikt bij het oorlogskamp van Bonifacio, de "Great Plebeian" ("Dakilang Anak Pawis").

 

 

Katipunan 1st Degree Flag (1892).   Een rode vlag met één letter K in het midden, gekruist door een naar beneden gericht traditioneel zwaard ("tabak"), dit gericht op een klein doodshoofd boven de letter K.  Deze vlag werd gebruikt door de Katipuneros van de laagste rank of graad.

 

Katipunan 2nd Degree Flag (1892).  Een rode vlag evenwaardig als de 1st Degree Flag maar met 2 K's en geen doodskop embleem.  Deze werd gebruikt door de middelste ranken van de Katipuneros.

 

Katipunan 3rd Degree Flag (1892).   Een rode vlag met opnieuw de drie K's en het zwaard, deze staat voor de hoogste ranken van de gemeenschap.

 

 

Pio del Pilar's Rising Sun Flag (1896). Een rode vlag met een witte driehoek aan de linkerkant.  De vlag werd bekend door General Pio del Pilar of San Pedro de Makati, bij het pact van Biak-na-Bato.  De driehoek op de linkerzijde gaat het ontwerp van de  nationale vlag vooraf.  Op elke hoek in de driehoek staat een letter K met een reizende zon in het midden.  De zon had 8 stralen, de eerst 8 provincies die revolteerden tegen Spanje, nl.  Tarlac, Nueva Ecija, Pampanga, Bulacan, Manila, Cavite, Laguna en Batangas.

 

 

Mariano Llanera's Skull Flag(1896).   Een sober ogende zwarte vlag met één witte K en een doodshoofd.  De zwarte kleur vond de inspiratie bij de kap die men diende te dragen bij de geheime rituelen ter inwijding van de first degree Katipuneros.  De vlag komt uit het kamp van General Mariano Llanera of Cabiao, Nueva Ecija, welke een reputatie van een moedig en een vreesloze krijger kende;  "Let us fight to the finish" was zijn favoriete strijdkreet.  Deze vlag lijkt nauw op de vlaggen van de zeerovers uit de Caraïbische wateren.  Naar het schijnt zou Andres Bonifacio de spot gedreven hebben met de vlag en noemde die "Llanera's skull.".

 

War Camp of Katipuneros of Malibay, Pasay (1896).  Deze "battle" vlag had de Masonic driehoek aan de linkerzijde met de Malibay Katipunero aanduiding in het rode gedeelte.

 

 

Gregorio del Pilar's Tricolor Flag (1897). Een vlag bijna identiek aan de huidige vlag werd gebruikt door General Gregorio del Pilar, "boy hero of the Battle of Tirad Pass.".  Het rode gedeelte staat voor de Katipunan en het zwarte deel zwarte deel was dan weer geïnspireerd door de vlag van General Llanera's.  De blauwe driehoek duidt op het kameraadschap met de revolutionaire vlag van Cuba, een andere Spaanse kolonie die revolteerde.

 

 

The Aguinaldo-Magdalo Flag (30 Augustus 1896).  Een rode vlag met de K (~) in het oude Tagalog in een witte centraal geplaatste zon met acht zonnestralen.  Opnieuw stelde dit de Katipunan voor met de acht revolte provincies in Luzon.  Deze vlag werd aangewend door General Emilio Aguinaldo voor zijn Magdalo faction in Kawit, Cavite on 30 augustus 1896.  General Aguinaldo verwijst naar deze vlag in zijn proclamatie van 31 oktober 1896 : "Filipino people!! The hour has arrived to shed blood for the conquest of our liberty. Assemble and follow the flag of the Revolution - it stands for Liberty, Equality and Fraternity."  Filipinos, het uur is aangebroken om bloed te vergieten in onze strijd voor vrijheid.  Verzamel en volg de vlag der revolutie - zij staat voor vrijheid, gelijkheid en broederschap."  Dank zij de populariteit van General Aguinaldo werd deze gebruikt tot 30 december 1897.  Toen werd ze van de vlaggenmast gehaald bij het ondertekenen van Biak-na-Bato, wat het einde van de vijandigheid met Spanje betekende na het vredespact.

 

Een variate van de hierboven afgebeelde vlag.

 

 

"Sun of Liberty Flag" (March 17, 1897). Een rode vlag met een witte zon die acht zonnestralen telt.  Elke straat staat voor de strijd voor de vrijheid.  Deze vlag werd aangewend door de leiders van de revolutie bij hun samenkomst in Naic, Cavite on March 17, 1897.  Het is in wezen een aangepaste versie van de Aguinaldo-Magdalo vlag met een witte mythologische zon die centraal staat.

De laatste revolutie vlag stelt de strijd voor vrijheid van alle Filipinos centraal in plaats van enkel die van de Katipunan strijders.  Het centrale "KKK" werd vervangen door de zon die symbool staat voor de natie.  De vlag werd gehesen tijdens enkele van de meest bloedige veldslagen van de revolutie.

Op 27 december 1897 eindigde de eerste fase van de Filippijnse revolutie bij het tekenen van het "Biak-na-Bato" pact.  Dit pact werd ondertekend door aan de ener hand de Spaanse bezetter en aan de andere hand de onderbewapende vrijwillige strijders van de Katipuneros.  De wapenstilstand bracht een vorm van valse vrede tot stand alvorens een volgende golf van geweld werd los gelaten op het land.

 

 

De originele vlag werd ontworpen door Aguinaldo en ze werd gemaakt door Marcela Marino de Agoncillo vanwege haar bekwaamheid met de naaimachine.   Samen met twee andere vrouwen, haar dochter Lorenza en het nichtje van  Dr.Jose Rizal, Herbosa de Natividad maakten ze wat we nu kennen als "The Sun and the Stars", "De Zon en de Sterren".

Voor de Filipino's symboliseert de vlag hun ziel evenals hun enorme liefde voor het vaderland.  De witte driehoek in de vlag symboliseert de gelijkheid.  Het donkerblauwe gedeelte staat voor de vrede, de waarheid en de gerechtelijkheid.  Terwijl het onderste rode gedeelte staat voor de waarde and het patriottisme.  De acht stralen van de zon staan voor de eerste acht provincies die de wapens opnamen tegen Spanje en tenslotte de drie sterren stellen Luzon, de Visayas en Mindanao voor.

Maar wees toch voorzichtig, hang de vlag omgekeerd maw met het rood naar boven en het land verkeert in staat van oorlog !

Top of page

© 2004 users.pandora.be/pinoy-pinay, All rights reserved

02/03/2004